Vätgasen kommer allt närmare som självklar energikälla
År 2030 ska det finnas 30 miljoner bilar i Europa, som inte gör några utsläpp.
Det är ett av EU:s tuffa mål som det ska bli spännande att följa och vara en del av.
Du som följer min blogg vet att jag länge lyft fram vätgas och dess fördelar.
Att minska utsläppen med 90 procent till och med 2050, som är det totala målet, kommer vara en omöjlighet utan vätgasen.
Tillsammans med batterier utpekas vätgasen som en av de innovativa teknologier som krävs för att nå klimatmålen. Samtidigt spås denna utveckling skapa miljontals nya arbetstillfällen.
Mot denna bakgrund offentliggjorde EU-kommissionen redan förra sommaren att man kommer att satsa 430 miljarder euro fram till 2030 för att göra vätgas till en del av våra framtida energikällor.
Det gör att vi nu står inför en möjlighet att ta del av de enorma satsningar, som EU gör inom vätgasteknik. Dessutom har regeringen genom olika initiativ skapat förutsättningar för företag att investera.
Det är av denna anledning vi på NTEX har långt gångna diskussioner med både AB Volvo och Gasum om hur vi som företag ska kunna ta del av den nya tekniken. Desto mer insatt man blir inom detta område, desto tydligare blir det att vi står inför en teknisk revolution inom transportsektorn. Bara en så enkel sak som att tanka kräver speciell skyddsutrustning eftersom gasen är nedkyld till ca 170 minusgrader. Det gör att bränsletanken i det närmaste kan jämföras med en termos.
Vätgas var också temat på ett av de intressanta seminarier jag tog del av under den gångna Almedalsveckan.
Rubriken var: ”Omställningen för vägtransporter - hur ser den ut och vad innebär den?”
Seminariet arrangerades av Vätgas Sverige och medverkade gjorde bl a representanter från EU-kommissionen, Volvo Trucks, Chalmers, Vätgas Sverige och politiker.
Frågor som togs upp var exempelvis:
Vad innebär den nya mobilitetsteknologin för oss?
Hur kommer vårt sätt att transportera se ut om fem år?
Vilka politiska beslut och stöd behövs för att omställningen ska bli verklighet?
Vill du själv ta del av seminariet kan du göra det via denna länk:
https://almedalsveckanplay.info/62019