Varför tappar bilister hjärnan när de får en cykelhjälm?

Av: Thomas Ström 2015-10-16

Nu har det hänt igen. Faktum är att det händer nästan varje dag.
Vadå undrar ni?
Jo, att jag varit nära att krocka med en cyklist, en cyklist som verkar tro att inga trafikregler berör honom bara för att han nu tar sig fram på två hjul utan motor.
Plötsligt slutar alla trafikregler att gälla.

Antalet cyklister ökar stadigt. Det är en positiv företeelse ur många aspekter. Men när det gäller trafikvett är det en fullständig katastrof.

Anmärkningsvärt i sammanhanget är att de värsta cyklisterna är de som har körkort och ganska regelbundet kör bil. Det är jag övertygad om. När det här gänget får på sig cykelhjälmen skiter de helt enkelt i att det finns regler i trafiken. På något sätt verkar cykelhjälmen göra dem helt dumma i huvudet.

Jag vet inte exakt vad det beror på men jag tror att det har att göra med – som så ofta annars – att kontrollen av reglerna är för dåliga. ”Det gör inget om jag struntar i trafikreglerna på cykel för det blir ändå inget straff”. Annat är det om man gör fel bakom ratten i bilen.

Detta syns också i en nyligen genomförd undersökning som gjorts på uppdrag av Bythjul.com. I denna FRAMGÅR det att när bilisterna sätter sig bakom cykelstyret tycker de att de förvandlas till ”bättre människor”.

När de tillfrågade bilisterna sätter sig på cykeln säger sex av tio att de tycker då att de blir “bättre människor” eftersom cykling är bättre ur miljö‐ och hälsosynpunkt. När bilisterna väljer att ta cykeln till jobbet i stället för att ta bilen betraktar 61 procent det som ett träningspass. Fyra procent av bilisterna säger att de inte riktigt har koll på vilka trafikregler som gäller när de cyklar.

I undersökningen uppger var femte tillfrågad att de ofta eller ibland bryter mot trafikreglerna när de cyklar, endast 20 procent säger att de alltid håller sig till trafikreglerna när de sitter på cykeln. 16 procent av bilförarna upplever att cyklister ofta cyklar mot rött ljus.

Cyklisterna får helt enkelt skärpa sig. Annars kommer olyckorna att öka lavinartat.

 


Foto: News Oresund via Wikimedia Commons

Foto: News Oresund via Wikimedia Commons