Vansinnigt beslut om förbud mot fotografering med drönare drabbar bara svenska företag

Av: Thomas Ström 2016-10-28

Nu har det hänt igen.
Sverige övertolkar lagar och regler så att bara svenska företag drabbas.
Nu handlar det om fotoförbudet för drönare i Sverige.
DI Digital har i veckan avslöjat ett kryphål som Datainspektionen nu bekräftar; förbudet gäller enbart företag som är baserade i Sverige. För drönarbolag i andra EU-länder går det bra att fota i Sverige.

Enligt mig innebär drönarna enorma fördelar för samhället. Tänk vilka besparingar det medfört när det exempelvis gäller att kontrollera våra luftburna elledningar.
Det har tidigare gjorts med helikopter som kostar 6000-8000 i timmen medan en drönare kostar några hundralappar. Detsamma gäller ett stort antal andra områden, till exempel när man ska kontrollera skogsområden i samband med skogsbränder.

Men detta är något som Datainspektionen har velat stoppa och i fredags beslutade Högsta Förvaltningsdomstolen att svenska drönarföretag ska lyda under den så kallade kameraövervakningslagen. I korthet betyder det att bolagen behöver samma tillstånd som övervakningskameror för att få fotografera på offentlig plats, allt för att inte riskera några integritetskränkningar. 
Enligt branschorganisationen UAS Sweden drabbar beslutet en bransch som omsätter miljardbelopp med tusentals anställda. 

Enligt mig är detta ett helt vansinnigt beslut.

Men inte nog med det!
Nu har det avslöjats att beslutet inte gäller samtliga företag som fotar i Sverige. 
”Är det kameror som används här i Sverige, med exempelvis drönare, och den som bedriver övervakningen är etablerad i Sverige, då gäller kameraövervakningslagen. Men är det någon som är etablerad i ett annat EU-land, då gäller det landets regler”, säger Datainspektionens enhetschef Nicklas Hjertonsson till DI Digital.

Orsaken till detta kryphål beror på att kameraövervakningslagen bygger på ett EU-direktiv, som samtliga medlemmar är skyldiga att följa till en viss nivå. Men därefter är det upp till varje enskilt land hur långt de vill dra sina egna lagar.

Sverige skall åter vara bäst i klassen vilket helt uppenbart drabbar det svenska näringslivet.
Det är inte konstigt att man ibland funderar på vilka det är som sitter och tar beslut. 
Är det reliker från forntiden som inte alls hängt med i samhällsutvecklingen?
Ändra detta beslut snarast. Gör om och gör rätt!!
 


Foto: Pixabay