Trots ökade konkurser och tuffa tider pga Covid-19 gasar vätgas- och bränslecellssektorn

Av: Thomas Ström 2020-07-14

Covid-19 slår hårt mot näringslivet, i Norden och Sverige märks detta bl a genom att antalet ökade konkurser.
I en nyligen presenterad undersökning från Bisnode framgår det att 10 528 företag gått i konkurs i Norden (ej Island inräknat) under första halvåret. 
I Sverige handlar det om 3 786 konkurser från januari till juni, vilket innebär en ökning med 16% jämfört med förra året.
Trots detta satsar man hårt inom vätgas- och bränslecellssektorn, en bransch jag skrivit en hel del om här på bloggen.

Här presenterar jag tre spännande exempel på svenska företag inom vätgas- och bränslecellssektorn.

POWERCELL SWEDEN AB

Vi har länge pratat om att minska utsläppen av koldioxid inom sjöfarten. Jag har skrivit en hel del om det här på bloggen genom åren. Sedan en tid tillbaka har den internationella sjöfartsorganisationen International Maritime Organization, IMO, satt upp ett mål som syftar till att minska koldioxidutsläppen inom sjöfarten med 50 procent till 2050.

Inom detta område har den Göteborgsbaserade bränslecellstillverkaren Power Cell under året fått ett stort antal spännande orders. Bolaget utvecklar och tillverkar bränslecellsstackar och -system som drivs av ren eller reformerad vätgas och genererar elektricitet och värme utan några andra utsläpp än vatten.

PowerCell har bland annat tecknat avtal med en ledande europeisk skeppsbyggare om att utveckla och leverera ett marint bränslecellssystem med en total effekt på ca 3MW. Systemet kommer att utvecklas och levereras under tre år och den totala ordersumman under perioden ligger på 77 miljoner kronor.

SVENSKA CELL IMPACT AB

Svenska Cell Impact AB har under 2020 utvecklat sitt samarbete med Nakanishi Metal Works (NKC) för att testa produktion i stor skala av flödesplattor som kan göra bränsleceller mer kostnads- och energieffektiva.. NKC har nu beställt status på högvolymtester.

Cell Impact AB som är en global leverantör av avancerade flödesplattor och produktionsteknologi till tillverkare av bränsleceller. Företaget har utvecklat och patenterat en unik metod för höghastighetsformning som gör det möjligt att tillverka flödesplattor med mer avancerade mönster, vilket i sin tur skapar mer kostnads- och energieffektiva bränsleceller jämfört med konventionella metoder. Bränsleceller omvandlar vätgas och syre till elektricitet och värme. Den enda restprodukten är vatten och därför utgör bränsleceller ett miljövänligt alternativ till både förbränningsmotorer och batterier

IMPACT COATING AB

Ett annat spännande företag är Impact Coating AB i Linköping. Företaget utvecklar och levererar teknologi för industriell PVD-beläggning med inriktning mot bränsleceller. PVD är en metod att i vakuum framställa tunna skikt av metaller och keramer, vilket ger ytbeläggningar som maximerar prestanda och hållbarhet. Under våren fick bolaget bl a en order till ett värde av 1 350 000 euro på ett beläggningssystemet till en tysk kund inom precisionskomponenter.

För en knapp månad sedan erhöll bolaget en order från Hyundai Motor Company på ett system för beläggning av flödesplattor av metall för bränsleceller. Ordervärdet är 945 000 EUR.

Thomas