Tack för vaccin i rekordfart!

Av: Thomas Ström 2020-12-21

Brexit skapar ”1 miljon” nya arbetstillfällen
 

Ännu ett år lider mot sitt slut. Men det är inte vilket år som helst. Det är år 2020. Ett år som många menar inte borde existerat, ett år som borde raderats ur almanackan. Det är givetvis en omöjlighet men helt klart är det en märklig och annorlunda tid vi lever i. Pandemin ligger som ett täcke över världen och många har drabbats hårdare än andra.

I vår bransch är det framförallt de som arbetar med sjö och flyg som varit och är mest utsatta. Under andra kvartalet försvann sjöfrakten i stort sett helt till följd av att fabriker i framförallt Asien stängde. Inget producerades. Inget fanns att frakta.

Men det finns ljus i mörkret. Vaccin har tagits fram på ett imponerande sätt. Det som för ett år sedan ansågs vara en omöjlighet har plötsligt blivit möjligt. Jag tror inte det finns många naturvetare som trodde att de skulle gå att få fram ett vaccin på mindre tid än ett år. Snarare 10 år. Men nu är det här och till sommaren kommer en stor del av befolkningen ha ett fullgott skydd mot Covid-19. Med andra ord kan det bara bli bättre.

Även om den inte går att jämföra med Coronan så står vi som bl a arbetar med internationella transporter inför en annan utmaning under 2021. Hur kommer det blir med Storbritannien när man lämnar EU?

Det har redan skapat kaos och förvirring. Nu gäller det för oss att bita ihop och göra vad vi kan för att hjälpa till. Vi har redan tränat vår personal i och utanför Storbritannien för att möta den här utmaningen. Vi har förberett oss för en tuff Brexit. Tyvärr är det engelsmännen själva som är sämst förberedda för det här.

Nya rutiner för att få godset över gränsen kommer ta både längre tid och mer resurser i anspråk än tidigare. Men det är bra för sysselsättningen.

Jag har sagt det tidigare och jag säger det igen: Min vilda gissning är att Brexit kommer medföra närmare en miljon nya arbetstillfällen. Det är nämligen inte bara vid gränskontrollerna som det kommer att behövas mer folk. Varenda företag i Storbritannien och Europa, som sysslar med export, måste ha egna specialister på export och import till GBR. Var finns de?

Nu tar jag lite ledigt från bloggen och återkommer i januari.

God Jul och ett Gott Nytt År.

 

Thomas