Plastpåseskatten når inte målen

Av: Thomas Ström 2020-09-17

”Regeringen måste sluta att använda miljön som skäl för att täcka hålen i budgeten”

I helgen dök det upp ett inlägg på Facebook. Där stod det: ”Just nu är 1 liter bensin billigare än två plastpåsar i landet Sverige.” Hur är det möjligt? Vad är det som händer? Jag bestämde mig för att titta lite närmare på vad som hänt sedan den nya skatten infördes den 1 maj i år.

Faktum är att man inte hört så mycket om effekterna av den nya skatten som regeringen – med finansmarknads- och bostadsministern Per Bolund (MP) i spetsen – räknar med ska inbringa 2,1 miljarder nya skatteintäkter redan i år, från maj till december.

Samtidigt skulle skatten bidra till en förbättrad miljö och inte minst till att rädda våra världshav.

I de uppgifter jag funnit framkommer det att det blir svårt att få in några miljarder i år. Efter två månader var siffran nämligen 22 miljoner kronor. Det betyder att vi i Sverige inte längre köper plastpåsar på samma sätt som tidigare.
Vad gör vi då istället?
Jo, vi tar med oss egna påsar och väskor till butiken och vi köper mer flergångskassar. Men framför allt; Vi köper dubbelt så många papperskassar än tidigare.

De beräknade skatteintäkterna till följd av plastpåseskatten verkar utebli men hur har det då blivit för miljön?
I min egen lilla analys tror jag inte att det blivit mindre svenska plastpåsar i våra hav. I alla fall inte på Västkusten, där jag bor. Där väller det varje vecka fortfarande in tonvis med skräp och inte minst plastpåsar från andra länder.

Och så kan man fråga sig hur miljömässig är egentligen papperskassen som gått en ny höst till mötes?
Svaret är: betydligt sämre än plastkassar som är tillverkade av återvunnen plast.
Enligt miljöchefen på en av landets största livsmedelskedjor måste en papperskasse användas 42 gånger för att bli miljöneutral. För att en plastpåse, som är gjord av återvunnen plast, ska bli miljöneutral behöver den användas bara två gånger.
TVÅ GÅNGER!! Första gången när man bär hem varorna i den och andra gången när den används som avfallspåse. Ur miljösynpunkt borde alltså skatten lagts på papperskassen.

Vad som understryker detta ännu mer är att försäljningen av papperskassar fördubblats sedan den 1 maj. Vad man inte tänkt på är att dessa papperspåsar tar ca tio gånger mer plats än plastpåsarna. Det innebär i praktiken tio gånger mer transporter till butikerna och således tio gånger större utsläpp.

Mot denna bakgrund tycker jag att det är dags att regeringen slutar att använda miljöfrågor som skäl för att  täcka hålen i budgeten. Skärpning!

THOMAS STRÖM