”Väljarna vet inte alltid sitt eget bästa”

Av: Thomas Ström 2018-08-31

Makten korrumperar – nya förslaget kräver 20 000 nyrekryteringar

 

Det är bara att konstatera; makten korrumperar. 
Socialdemokraternas senaste utspel om en extra familjevecka är bland det värsta valfläsk jag sett. 
Men så här blir det när man anser sig untouchable och tror att man kan göra vad man vill.

Uppskattningsvis är det 900 000 föräldrar som kommer ta del av familjeveckan. Statens kostnad blir 5 miljarder men hur blir det för näringslivet? Företagens kostnad uppskattas till mellan 32-40 miljarder kronor.
Men inte nog med det. Vem ska utföra jobbet istället för den som är ledig? Blir detta verklighet och alla tar ut sin familjevecka kommer det att skapa ytterligare 20 000 arbetstillfällen. 
Var ska man hitta dem? Det är redan nu stora problem inom vissa branscher när det gäller att hitta kompetens.
I slutändan kommer det medföra att svenskt näringsliv tappar i produktion och leverans.
Nej, för guds skull. Vi får verkligen hoppas att familjeveckan inte blir verklighet.

Men sittande regering kanske har samma inställning som förra infrastrukturministern som i samband med något tokigt förslag yttrade den underbara frasen: ”Väljarna vet inte alltid sitt eget bästa.” 
Men hon är inte ensam om att tycka så här. Jag är övertygad om att ett stort antal av alla riksdagsledamöter, oavsett partitillhörighet, ibland har denna inställning.

Ser man till de problem vi idag har i samhället blir man förbannad. Politikerna bara pratar och pratar. De gör ju ingenting åt problemen.
Inom näringslivet löser vi problem för att komma vidare men inom politiken bara pratar de.

Avslutningsvis kan jag inte låta bli att ta upp en annan sak som irriterar mig. Miljöpartisten Gustav Fridolin flyger mellan Bromma och Arlanda. Ja, du läste rätt. Jag har mycket säkra källor som bekräftar att utbildningsministern vid ett antal tillfällen flyger mellan de två flygplatserna i huvudstaden.
Är det att leva som man lär?