Nu måste man förboka tid för nytt pass i stora delar av landet

Av: Thomas Ström 2018-04-13

Jag är van vid att man kan sticka förbi passpolisen, fylla i sina uppgifter, ta en bild, skriva under och några veckor senare hämta upp det nya passet.
Men så är det inte längre, åtminstone inte i Göteborg.

Från och med den 9 april ska man via internet förboka sitt besök på passexpeditionen. Och då gäller det att vara ute i god tid vill jag lova. När jag gick in den 9 april var den första tillgängliga tiden den 27 maj!

I vintras blev jag medveten om att det är dags att fixa ett nytt pass. Eftersom jag ska på utlandsresa i början av juni åkte jag förbi passpolisen i slutet av mars. Där var det fullt kan jag lova.

När jag väl hade tagit mig igenom folkmassan och tagit min nummerlapp kunde jag surt konstatera att det var närmare 200 före mig i kön.
Jag insåg snart att det här besöket inte skulle ta den där halvtimmen jag varit van vid de senaste gångerna jag ordnat ett nytt pass. Det skulle ta 2-3 timmar.

När jag i förra veckan gjorde ett nytt försök var det samma sak och det var då jag blev uppmärksam på att man från och med i måndags måste förboka mitt besök på passexpeditionen.

Efter att ha pratat lite med bekantskapskretsen om detta har jag fått klart för mig att man tydligen haft det så här i Stockholm sedan tidigare. Och jag kan förstå det med tanke på att det är en miljonstad men att det ska behöva vara så här i övriga landet tycker jag är riktigt dåligt. Något är fel.
Förmodligen är det ännu ett tecken på Polisens ökade arbetsbörda och bristande resurser i kombination med den växande folkmängden.

Nu kommer jag inte hinna vänta på den förbokade tiden. I värsta fall kan man ju ordna med ett sådant där provisoriskt pass på flygplatsen, men det är väldigt dyrt i förhållande till den månad det gäller.

Nej, det får bli en tur till Uddevalla istället. Där har de fortfarande drop-in.

Och sedan är det bara att acceptera att allt i framtiden ska skötas via webben.