NU FÅR DET VARA NOG!!
Ett lastbilslass plast töms i haven varje minut
Jag gillar att vara på och nära havet och därför handlar mycket av min fritid om båtliv och fritidshus i skärgården.
Men på senare år har denna fantastiska miljö förändrats dramatiskt. Problemet stavas PLAST.
Varje vår ser jag otroligt mycket plast som flyter omkring och väller upp på våra stränder. Och i år är det mer än någonsin.
Det är helt vansinnigt.
Enligt Världsnaturfonden hamnar åtta miljoner ton plast i våra hav varje år. Det motsvarar ett lastbilslass per minut!!
Nu måste vi göra någonting åt detta.
Sluta att slänga skräp och framförallt plast i våra hav och vår natur.
Förutom att det ser förfärligt ut har det en enorm negativ påverkan på vår natur och miljö. Om vi fortsätter på den inslagna vägen kommer det att finnas mer plast än fisk i våra hav år 2050. Det är om drygt 30 år.
Vissa havslevande djur som t ex havssköldpaddor äter plastpåsar i tron att det är maneter. Fiskar fastnar i herrelösa fisknät och kvävs till döds och fåglar fastnar i olika plastartiklar och dör. Listan kan göras lång.
I förlängningen är jag övertygad om att vi även kommer konstatera att människor dör på grund av all plast i våra hav. Det är till följd av två anledningar: mikroplast och mindre syreproduktion.
I höstas tog jag del av en undersökning som visade att 83 procent av världens dricksvatten är förorenat med mikroplast. Samtidigt får fiskarna, som vi äter, i sig dessa små plast-partiklar. I sin jakt på plankton luras de att äta fullt med mikroplast som passerar. Ingen vet ännu hur plasten kommer att påverka människan. Men vad tror du själv? Hur bra kan det vara att få i sig plast? Vilka sjukdomar kommer att utvecklas i våra kroppar på grund av den?
Jag är övertygad om att vetenskapen inom några år kommer ha svar på dessa frågor. Tyvärr tror jag inte att de är positiva.
I förlängningen finns det även risk att plasten kommer att bidra till att algerna i havet dör, vilket skulle orsaka ännu större komplikationer.
För en tid sedan tog jag del av en skrift med Angela Wulff, professor i marin ekologi vid institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs universitet. Då fick jag klart för mig att närmare hälften av syret i vår atmosfär kommer från havet och dess alger.
Frågan är vad som händer om algerna dör och syreproduktionen halveras?
Nej, sluta att använda påsar och engångsartiklar i plast i så stor utsträckning som möjligt.
Måste du använda dem så se för guds skull till att de inte hamnar i våra vattendrag!!