Glädjande trend – allt fler unga och däribland många tjejer vill bli lastbilsförare

Av: Thomas Ström 2020-03-11

Under flera år har jag varnat för att det finns alldeles för få lastbilschaufförer i Europa. Bara i Sverige skulle det kunna vara uppemot 10 000 fler. Därför är det mycket glädjande att ta del av nyheten att allt fler unga väljer att söka sig till gymnasiets transportutbildningar. Extra kul är det att trenden med fler kvinnliga elever fortsätter att öka.

Intresset för att gå ett fordons- och transportprogram på gymnasiet ökar. Jämfört med föregående år har förstahandsvalet för detta program ökat med tre procent.
Samtidigt har antalet antagna elever i årskurs 2 ökat med 5,6 procent, vilket visserligen är sämre än föregående år då de ökade med hela 25 procent, men ändå en indikation på att allt fler vill bli lastbilschaufför.

En tydlig trend är att fler tjejer upptäckt transportprogrammet. Idag är drygt 27 procent av alla elever i årskurs 2 tjejer, vilket ska jämföras med knappt 16 procent läsåret 2014/2015. Av de 89 skolor som omfattas av enkäten har 21 stycken minst 35 procent kvinnliga elever i årskurs 2.

Under vissa tider har de praktiska gymnasieutbildningarna haft svårt att locka unga till sig men på senare år har det blivit annorlunda. Fördelarna är många. Förutom att man får en bra utbildning som ger körkort och ett arbete med bra villkor lyckas de flesta också ta sin studentexamen. Idag är det över 80 procent av transporteleverna som tar sin studentexamen. Med den siffran är man näst bäst i landet efter eleverna som går Naturvetenskapsprogrammet.

Värt att notera i informationen från TYA är att hela 90 procent av de som tar examen får ett fast arbete.

Thomas Ström

Länk till TYA >>