Grattis till Ulricehamn! Men nu måste staten satsa på E20 och spara människoliv

Av: Thomas Ström 2015-10-02


Jag vill börja med att gratulera Ulricehamn.
Om två veckor invigs nämligen en 17 kilometer ny vägsträcka av riksväg 40, som gör att man kan åka tvåfilig motorväg hela vägen till och från Göteborg.

Givetvis kommer detta att påverka Ulricehamn som kommun. Plötsligt blir man en attraktiv plats för dem som vill bo i en mindre stad och kan tänka sig att pendla. I takt med bättre tillgänglighet kommer även fler företag att vilja etablera sig. Dessutom kommer det att bli färre olyckor på riksvägen, osv. Ja, som jag ser det finns det bara fördelar för alla i och kring denna lilla mysiga stad alldeles vid sjön Åsunden.

Men som i de allra flesta fall finns det baksidor. Så även i detta fall. En som jag ser mycket allvarligt på är att den nya motorvägen underlättar för trafikanter att välja E4:an, då man ska ta sig mellan landets två största städer.
En E4:a som redan nu är mycket hårt belastad av tung trafik till och från Skåne (kontinenten) och Stockholm.
Kommer E4:an verkligen att klara detta utan att den drabbas av fler olyckor och trafikstockningar?

En annan sorglig historia i detta sammanhang är förfallet av E20 genom Skaraborg, Närke, och Södermanland och så vidare upp till Stockholm. Visst har det gjorts en del satsningar som t ex i Götene, där motorvägen är fantastisk. Men det räcker ju inte att en liten sträcka mitt på denna stora väg är i toppskick. Det måste till fler resurser och det omedelbart.
För ett par decennier sedan var E20 det självklara valet då man skulle åka mellan Stockholm och Göteborg. Tänk om det skulle kunna bli så igen. Då skulle det bli balans i trafiken på de båda Europavägarna.

Och då skulle vi inte längre behöva höra talas om alla de olyckor som idag inträffar på E20. Jag har ingen statistik på detta, men trots en lägre trafikbelastning jämfört med för några år sedan inträffar det idag minst en olycka i veckan på denna väg. Tyvärr resulterar flera av dem i dödlig utgång eller invaliditet. Tänk så många människoliv och så mycket lidande som hade kunnat sparas om staten hade satsat på att bygga ut E20 redan för 20 år sedan.
Låt mig inte behöva säga samma sak om ytterligare 20 år.
Därför: SATSA PÅ EN UTBYGGNAD AV E20 NU!
 


Foto: E20 väster om Skara/Joel Torsson via Wikimedia Commons