Nedläggning av Bromma flygplats innebär katastrof för svenskt näringsliv

Av: Thomas Ström 2014-10-16

I veckan presenterade Stockholmsmajoriteten (S, V, MP och Fi) ett förslag som säger att Bromma flygplats ska stängas 2022. Istället ska det uppföras bostäder på området.

Min åsikt är att detta är helt galet. Det vore ett stort dråpslag mot svenskt näringsliv.

Flygkapaciteten är nämligen helt avgörande för näringslivets konkurrenskraft.

Om Bromma stängs drabbas flygförbindelserna. Sverige kommer att bli mindre konkurrenskraftigt. Dessutom kommer tillväxten att hämmas och åtskilliga jobb att försvinna eller utebli. Det handlar inte bara om Stockholmsregionen. Alla kommuner i Norrland och i södra Sverige kommer att bli av med sin givna länk till huvudstaden.

Förslaget om att ”den viktiga” trafiken på Bromma ska flyttas till Arlanda ser jag som rent oseriöst. Detta eftersom Brommas flygtoppar ligger på samma tider på dygnet som Arlandas.

Därför riskerar dagens besked att bli ett dråpslag mot svenska företag och organisationer, säger Jacob Wallenberg

Inför valet sa stadsminister Stefan Löfvén att Bromma flygplats ska komma att finnas kvar. När han i veckan fick frågan av Expressen om hur han ser på beskedet svarade han så här:

”Nu finns det en lokal majoritet i Stockholm som har gett uttryck för hur de vill ha det. Nu får vi för det första se om Stockholms stad kommer till regeringen med en sådan begäran, för det har de inte gjort än. Om de gör det får vi tillsätta en förhandlingsperson, och sedan får vi se hur det utvecklas.”

Jag lär återkomma i den här frågan.

 

Thomas Ström
Grundare och koncernchef NTEX