Satsa på infrastrukturen nu!

Av: Thomas Ström 2014-09-11

Bygg ut järnvägen mellan Oslo och Köpenhamn
 

Så här några dagar innan valet kan jag inte låta bli att undra varför det inte varit någon riktig debatt kring vår värdelösa infrastruktur? Alla pratar bara om jobb och arbete till alla medan någon berört att man ska satsa på utbyggd järnväg, delvis på bekostnad av ROT-avdraget.

Varför är det ingen som pratar om en omfattande satsning på infrastrukturen? Bara det skulle ju skapa väldigt många arbetstillfällen under ett flertal år. Dessutom får landet något som är bra och bestående under många år framöver.

I andra länder ser man till att ordna vägar, järnväg och flygplats direkt. Det är det första man gör. I Sverige känns det som att man undrar om en järnvägs- eller viss vägsträcka verkligen behövs.

Jag hävdar att järnvägen måste rustas upp och bli effektiv. Vi har t ex ingen effektiv tågförbindelse mellan Oslo och Köpenhamn.  Det är ohållbart för transporter mellan två huvudorter tillika huvudstäder att man ska ha en bromskloss i Göteborg. Detta gäller även godsflödena från och till Göteborgs hamn.

När det gäller vägnätet anser jag att det, förutom underhåll av flera befintliga vägar, är viktigast att få till några riktiga ”tvärvägar” från väst- till ostkusten. Vägar som är dimensionerade för tung trafik med dubbelfil i båda riktningarna. 

Inom sjöfartsnäringen är det skandal att man har en bromskloss i form av för liten kapacitet över eller under Göta älv i Göteborg.

Hur det än går med valet på söndag hoppas jag verkligen att den som får regeringsmakten inom kort kommer att göra något åt den svenska infrastrukturen.