Många vill vara med i debatten!

Av: Thomas Ström 2014-05-15

Vilken politiker blir först att föreslå glasögon med inbyggd mobiltelefon?

Det är många som för tillfället använder transportnäringen som ett verktyg för att skapa publicitet i media.Vissa gör det med den äran medan andra är mycket dåligt pålästa, vilket lyser igenom när de försöker ta billiga poäng.

Av naturliga skäl är det en hel del politiker som i valtider ger sig in i olika debatter. Det kan handla om allt från att vara för eller emot kilometerskatt eller vägslitageavgifter till att kräva att mer gods ska transporteras på våra järnvägar.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Det går inte att skicka mer gods på våra järnvägar. De är redan underdimensionerade och lider samtidigt hårt av bristande underhåll. Dessutom prioriteras persontrafiken mycket hårdare.

Så snälla politiker; sluta att tjata om att vi ska skicka mer gods på våra befintliga järnvägar. Säg istället att ni tycker det är hög tid att bygga ut järnvägsnätet och att ni vill lägga stora pengar på underhåll. Då verkar ni åtminstone trovärdiga.

Ett annat exempel på hur man skapar publicitet tack vare vår bransch är ett pressmeddelande från Bilprovningen och en optikerkedja, som jag nyligen tog del av.

I en undersökning de hade låtit göra av drygt 2 700 personer framkom det att nio av tio trafikanter ansåg att de hade tillräckligt bra syn för att köra bil. Själva synundersökningen visade dock att hälften behövde en synkorrigering och att 15 procent av dessa hade så dålig syn att de utgjorde en direkt trafikfara.

Visst är detta farligt och oroväckande.  Men jag tror att det är ännu värre med dem som pratar i telefon medan de kör bil. Dessa personer blir störda och distraherade på ett helt annat sätt. Mot denna bakgrund kanske man skulle ta fram glasögon med inbyggd mobiltelefon? Undrar hur lång tid det tar innan någon politiker nappar på det förslaget?

För övrigt vill jag bara gratulera Henke Lundqvist, som varit starkt bidragande till att hans New York Rangers kvalificerat sig för konferensfinal. I onsdags morse räddade han 35 av 36 skott i den sjunde och direkt avgörande matchen mot Pittsburg. Rangers vann med 2-1 och kommer i nästa omgång att ställas mot Boston eller Montreal. Det ska bli spännande att följa.

Tomas