Annat var det förr! Nu slipper vi penningtransporter och rån

Av: Thomas Ström 2014-04-17

Så här lagom till påsk kan det vara på sin plats med en liten tillbakablick och en jämförelse mellan förr och nu.

Påsken är en av våra absolut största mathelger. Tillsammans med julen är det den högtid då livsmedelsbutikerna slår all time high i försäljning. Tack vare moderna betalningssystem hanteras inte lika mycket kontanter som 15 år sedan. Detta i kombination med en ökad kriminalitet har även medfört helt andra transportsätt av pengar.

Vi på NTEX kör inga pengatransporter alls nu för tiden. Annat var det på 80-talet, då jag drev eget åkeri och bland annat arbetade som chaufför. Vi hade flera linjer, bland annat för Posten. Då körde vi bland annat säckar fulla med pengar. Mest pengar var det i samband med pensionsutbetalningarna. På ren göteborgska kan man säga att transporten var ”knökad” med sedlar. 

Då började jag jobba klockan 4.00 på morgonen och slutade 21.00. Jag körde själv morgon- och kvällspass. Mitt på dagen skötte jag kontoret. Min fru brukar säga att det var den tiden i vårt liv då jag kom hem och somnade på soffan och sedan vaknade på samma plats innan jag gick till jobbet igen.

Vi lastade klockan 05.00 på Gamla Posthuset, där Posthotellet ligger idag. Sedan körde vi en runda till postkontoren i Mölnlycke, Landvetter, Härryda, Hindås, Rävlanda och Hällingsjö. När jag var klar med detta bar det av till Beijersdorf i Kungsbacka, som vi också hade avtal med. Då körde vi en runda med deras saker i norra Halland. Därefter bar det av upp till Posten i Göteborg igen. Då lastade man på Kruthusgatan bakom Centralstationen och nu gick turen över Lerum, Gråbo, Stenkullen, Floda, Västra Bodarna och Alingsås.

På den tiden låg Riksbanken i Alingsås och det var med anledning av detta som vi fick köra värdetransporter.

En gång när jag hade semester och var med familjen i Norrland hade en våra fem chaufförer hoppat in på mina turer. Rätt som det var, när vi satt och såg på TV, började man prata om ett rån i Göteborgstrakten. Det var min bil som hade blivit rånad. Det hände uppe i Härryda och det blev ett stort pådrag och en omfattande cirkus kring detta.

Mot bakgrund av detta är jag tacksam över att vi inte kör några penningtransporter på NTEX.

Ha nu en riktigt Glad Påsk!

 

Thomas