Ge polisen mer resurser!

Av: Thomas Ström 2016-01-27

Nu finns bara 18 trafikpoliser kvar i Storgöteborg

 

Polisväsendet och dess resurser är en ganska het fråga just nu.
Och det blir bara värre.
Den här veckan har det exempelvis blivit ännu färre trafikpoliser i Göteborg.
Jag ser ingen annan lösning än att staten måste tillsätta fler resurser.

Utvecklingen inom polisen har inte följt med landets expansion. På senare år har vi blivit allt fler invånare. Samtidigt har trafiken på våra vägar ökat. Men antalet poliser har inte blivit fler. Nu talas det om att behovet är ytterligare 1500-2000 stycken. Jag hoppas verkligen att våra politiker kommer att avsätta resurser för att lösa detta.

Jag menar inte att vi ska bli en polisstat men jag vill att vi ska kunna vara trygga på våra gator och åka säkert på våra vägar.

Utifrån NTEX och transportnäringens perspektiv är det framförallt trafikpolisen som jag tänker på. Här verkar det vara helt galet.
Det är svårt att förstå att det från och med den här veckan är 18 trafikpoliser som arbetar på fältet i Göteborg. För tio år sedan var de 56. Dessa 18 ska dessutom hjälpa Borås och Uddevalla.

För mig verkar detta vara rent vanvett.
Ingen har väl kunnat undgå att trafiken på våra vägar ökat kraftigt på senare år?
Under de senaste åren har den svenska tunga lastbilstrafiken ökat med 20 procent. Lägg där till all utländsk trafik - som blir allt större för varje år - så är det inte svårt att räkna ut att detta är en omöjlig uppgift för så få poliser.

Trafikpoliserna ska kontrollera laster, kör- och vilotider, lastbilarna i sig, att de utländska åkarna inte utför olagliga transporter i landet och mycket annat.

Ekvationen går inte ihop. Det borde vara många fler trafikpoliser ute på våra vägar. Annars löper vi snart en mycket stor risk för att det kommer att bli stora problem i trafiken. Dessutom finns det stor risk att konkurrensen inom transportnäringen blir helt snedvriden, då få kontroller inbjuder till att tänja på lagstadgade regler, exempelvis.
Ge polisen mer resurser nu!


Foto: Trafikkontroll/Polisen