Branschen behöver fler chaufförer nu!

Av: Thomas Ström 2022-09-05

Varför inte subventionera körkort & förarbevis?
 

Medelåldern skenar bland lastbilschaufförer i Europa. När jag var 18 år började jag köra lastbil på pappas åkeri. Det blev åtskilliga tusen mil, både som lastbils- och busschaufför. Det var ett fritt och roligt arbete. Särskilt minns jag uppskattningen hos nöjda kunder och den spänning det innebar att komma till helt nya orter och platser.
Jag vet således vad jag pratar om när jag uppmanar fler att söka sig till chaufförsyrket. Även om det i framtiden kommer införas el-vägar med fordon utan chaufförer är jag övertygad om att åkerinäringen är en framtidsbransch.

Det måste fyllas på med fler. Därför blir jag nu för tiden extra glad när jag ser ungdomar bakom ratten i någon dragbil eller 24-metare. Men det är lika roligt att höra om 40- och 50-åringar som valt att byta karriär och satsa på chaufförsyrket.

Men det är inte helt enkelt att bli chaufför idag. Ett körkort är dyrt samtidigt som det krävs en hel del för att få ett tillstånd. Detta avskräcker tyvärr många. Därför tycker jag att staten borde gå in och subventionera en del av dessa yrkeskörkort. Annars är risken stor att vi snart kommer känna av att det blir ont om varor i butikerna.

Läget är akut. Det behövs ännu fler utbildningsplatser i gymnasieskolan samtidigt som åkerierna måste göra det enklare att kombinera jobb med familj och fritid. För att attrahera nya generationer behöver även hela branschen arbeta för att höja yrkets status.

Viktigt att känna till är att en chaufförs arbetsuppgifter är mycket varierade och i vissa fall komplexa. Givetvis handlar en hel del om att köra själva fordonet, men också service, lastsäkring, kundbemötande och hantering av komplexa IT-system.

Här följer ytterligare några anledningar till varför fler borde jobba som lastbilschaufför.

Högt förtroende och stor frihet
Du får stor frihet under ansvar. Du tilldelas det jobb du ska utföra, behöver vara på en given plats vid en utsatt tid – utan någon som kontrollerar dig under arbetsdagens timmar.

En framtidssäker bransch
Efterfrågan är hög på lastbilschaufförer och den väntas inte avta. Det gör att framtiden ser ljus ut med många arbetsmöjligheter inom flera olika inriktningar.

Får se nya platser och träffa nya människor
I rollen som lastbilschaufför får du se nya platser, ofta dagligen. På köpet får du träffa mycket nya människor och kan knyta värdefulla kontakter i branschen.

Du utvecklas som förare
Yrket ger dig ett bättre lokalsinne och gör dig till en bättre förare eftersom du blir mer noggrann och uppmärksam i trafiken.

Välkommen till vår bransch!

Om Ströms blogg

 

Välkommen till min blogg om transport och logistik och en del annat. Jag som skriver här heter Thomas Ström och är grundare av transportbolaget NTEX. Om du vill komma i kontakt med mig kan du skicka ett mejl till thomas.strom@ntex.se eller slå en signal på 0708-61 42 90.

Vi hörs och syns!

Mer  om Thomas Ström

Besök www.ntex.se