Sluta med bedrägeri och ockerräntor

Av: Thomas Ström 2018-05-25

 Sänk tilläggsavgiften på trängselskatten

 

Om du varit i Stockholm eller Göteborg med bilen på senare år har du blivit medveten om trängselskatten.
Tillhör du dessutom någon av alla dem som missat att betala räkningen i tid har du fått försenings- och tilläggsavgift på 500 kronor per tillfälle.
Fram till nu har staten tagit in 1,2 miljarder kronor via dessa straffavgifter.
Om ett privat företag hade gjort något liknande skulle det blivit dömt för ockerräntor och bedrägeri.

Bakgrunden är att om du som bilägare glömmer att betala in trängselskatten i tid får du en tilläggsavgift på 500 kronor, även om den ursprungliga kostnaden bara är 10 kronor. Det betyder en straffavgift på drygt 5000 procent. Skulle ett privat företag gjort något liknande hade det fått stänga och ta ner skylten. Företaget hade blivit klassat som bedragare. Men inte staten. Den bara fortsätter att håva in ca 200 extra miljoner kronor om året.

Under längre tid har både Transportstyrelsen och Skatteverket påtalat att det är olämpligt att ta ut en försenings- och tilläggsavgift på flera tusen procent. Men varken den förra eller nuvarande regeringen har gjort något åt saken. Man ser det som en extra inkomstkälla.

I Stockholm infördes trängselskatten 2007 och i Göteborg 2013. Inför starten i Göteborg föreslog en statlig utredning att reglerna skulle ändras. Förslaget byggde på att man först skulle ta ut 100 kronor i förseningsavgift och – om inte den betalades – en tilläggsavgift på 500 kronor.
Men trots utredning och förslag har ingen minister gjort något åt saken.

Tilläggsavgiften är ett ganska vanligt ämne i motioner i riksdagen. Senast var den 23 mars i år då Lars Beckman (M) lämnade in en skriftlig fråga i ärendet till finansminister Magdalena Andersson. Den 4 april lämnade hon följande skriftliga svar på Riksdagens hemsida:  
”Medel motsvarande intäkterna från trängselskatten, inklusive intäkter från tilläggsavgifter, går till angelägna infrastruktursatsningar. Om tilläggsavgiften skulle sänkas så innebär det att andra pengar måste skjutas till inom ramen för trängselskattesystemet. Det handlar då om ökad upplåning eller om höjningar av trängselskatten.”

Med andra ord räknar alltså staten i sin budget med försenings- och tilläggsavgifter av trängselskatten! Verkar det verkligen klokt?
Nej, gör om och gör rätt.
Gör som den statliga utredningen kom fram till för fem år sedan; först en rimlig förseningsavgift på ca 100 kronor och därefter en tilläggsavgift på 500 kronor.
Då slipper ett stort antal bilägare känna sig lurade.

”Bohuslän – Europas soptipp” Fler uppmärksammar plasten i havet

Av: Thomas Ström 2018-05-18

För ett par veckor sedan skrev jag om all plast och annat skräp som väller upp på stränderna i Bohuslän, en strandsträcka som är en av de skitigaste i Europa.
Nu börjar även fler uppmärksamma detta.
En aktör som gjort det är tidningen GT/Expressen.

Ett reportageteam har gjort ett nedslag hos strandstädare på Tjörn och det de rapporterar om är helt ofattbart. Längs Bohuskusten flyter det in fem badkar med skräp i timmen. Det har gått så långt att strandstädarna, som stundtals tycker att det de håller på med är tröstlöst, döpt en av vikarna på Tjörn till ”Katastrofviken”.

 

Här följer några utdrag ur GT/Expressens artikel:

"Katastrofviken" är belägen sydost om Tjörn, men den är på inget sätt unik. Varje timme, året runt, flyter det i land skräp motsvarande fem fulla badkar på Bohuskusten. Majoriteten av skräpet, omkring 90 procent, är plast av olika slag.

Totalt rör det sig om cirka 7 000 kubikmeter plast per år, enligt stiftelsen Håll Sverige Rent, vilket gör Bohuskusten till en av de skräpigaste kuststräckorna i hela Europa. Problemet är så pass allvarligt att Bohuslän ibland har kallats för "Europas soptipp".

– Vi hittar ofta döda fåglar med magarna fulla med plast. Det är så att man får tårar i ögonen, när man tänker på att det är vi människor som är orsaken till det, säger strandstädaren Johan Eyssen till GT/Expressen.

 

Min personliga undran är hur lång tid det tar innan människan kommer att drabbas av det här. För fortsätter det så här kommer snart ett av Sveriges populäraste turistmål att vara obrukbart. Vem kommer vilja eller våga att bada på västkusten i framtiden.

Tänk på det när du kastar din skit i havet nästa gång!!

Här kan du läsa hela artikeln i GT/Expressen.

Om Ströms blogg

 

Välkommen till min blogg om transport och logistik och en del annat. Jag som skriver här heter Thomas Ström och är grundare av transportbolaget NTEX. Om du vill komma i kontakt med mig kan du skicka ett mejl till thomas.strom@ntex.se eller slå en signal på 0708-61 42 90.

Vi hörs och syns!

Mer  om Thomas Ström

Besök www.ntex.se